luni, 30 ianuarie 2017

Wilbur Smith

Lumea mirifica a Egiptului Antic intr-un amestec minunat de istorie si fantastic, o saga a unei familii care a biruit lupta pe viata si pe moarte data pentru magnifica bogatie a Africii de Sud, toate cu aura harului unui fiu al Africii cunoscator a tot ce e mai minunat in acest continent...







In tinutul acesta oamenii vin de nicaieri si pleaca din nou fara sa lase vreo urma a trecerii lor. Cu exceptia oamenilor mei. Noi lasam picturi pe stanci pentru ca spiritele sa-si aduca aminte de noi.
....................................................................................................
Dragostea nu cade ca mana din cer, completa si desavarsita. Ea creste intre doi oameni.



"Suntem noi impotriva lumii." (Deviza unei familii)- "Ce legatura are fericirea cu asta? Un barbat isi urmeaza calea. Isi face datoria fata de Dumnezeu si de rege. El face ce trebuie nu ce ii place. Sincer iti spun baiete, ce fel de lume ar fi asta daca fiecare om ar face doar ce ii place? Cine ar ara campurile si ar strange recolta daca fiecare om ar avea dreptul sa spuna "Nu vreau sa fac asta"? In lumea asta exista un loc pentru fiecare persoana, dar fiecare trebuie sa isi cunoasca locul."
"Asa m-a invatat tata: Fa-le bine tuturor oamenilor, dar la final tine minte sa -ti incasezi plata"

Seria Egiptul Antic:
Razboinicii Nilului
Magul
Ultimul papirus
Cautarea
Saga familiei Courtney:
Festinul leilor
Sunetul tunetului
Sanctuarul
Tarmul in flacari
Puterea sabiei
Furia
Vremea mortii
Vulpea aurie
Musonul

"Wilbur Smith s-a născut în Africa Centralã în 1933. A fost educat la Michaelhouse şi Rhodes University. A devenit scriitor profesionist în 1964, după succesul înregistrat la publicarea romanului Festinul leilor, şi de atunci a scris peste treizeci de romane, toate având o documentare meticuloasă din numeroasele sale expediţii în toate lumea. Este proprietarul unei ferme şi a unei rezervaţii de vânătoare şi a demonstrat mereu o intensă preocupare pentru oamenii şi fauna sălbaticã a continentului său natal, interes viguros reflectat şi în romanele sale." - sursa internet
Sub impresia Campionatului Mondial de Fotbal 2010, desfasurat in Africa de Sud si a ritmului muzicii din melodia Shakirei, imnul acestui regal al sportului, cel mai mediatizat, am intrat in minunata lume a scrierilor unui foarte documentat si mare narator care este Wilbur Smith, el mi-a fermecat timpul liber, eu primind totodata si o lecte de istorie a poparelor situate la extremitatile sudica si respectiv nordica a continentului african.
Africa de Sud e un exemplu ca poparele platesc pentru bogatia teritoriilor unde s-au stabilit astfel peste bosimani si negri au venit colonialistii olandezi si englezi impreuna cu alte natii ca germanii, rusii si omniprezentii evrei etc. Aperhaidul pus la punct de burii olandezi si-a datorat sfarsitul influentei americane care culmea a fost creata avand la baza munca sclavilor adusi din Africa... Egiptul e un exemplu al puterii unui popor de a crea o civilizatie extraordinara care s-a distrus mai ales din interior.
„In vreme ce saracul varsa lacrimi amare sub biciul perceptorului de taxe, nobilii ung fesele baietandrilor lor favoriti cu uleiuri pretioase aduse de la rasarit...”
„Exista eroi si exista monstri, dar majoritatea suntem doar niste muritori prinsi in evenimente prea tumultoase pentru oricare dintre noi. Poate ca atunci cand batalia se va incheia, tot ceea ce vom mosteni va fi cenusa unui pamant odata frumos.”
„Ce se va alege de tara in care cei cu inima meschina incearca sa-I reduca la tacere pe cei mai puternici din randurile lor, in care patriotii sunt injositi, in care oamenii trecutului nu sunt cinstiti pentru intelepciunea lor, in care cei marunti si pizmasii ii sfasie pe cei ce le sunt superiori?”
„Incredinteaza treburile statului in mainile barbatilor cinstiti si inteligenti. Alunga-i pe pungasi si pe nebuni sa putrezeasca acasa la ei. Alunga-i pe preotii necredinciosi si slujbasii uzurpatori ai statului – pe acei paraziti infipti in trupul acestei Ta – Meri a noastra.”
„O rege, acopera-i de onoruri pe artisti si pe scribi. Rasplateste-l pe razboinicul curajos si slujbasul credincios. Smulge-i pe banditii si pe talharii care si-au infipt radacinile in desert. Da-le oamenilor exemple si sens in viata, astfel incat acest Egipt sa infloreasca iar si sa ajunga din nou maret cum a fost.”
„Ce ordine mai e si asta intr-o societate in care sclavului i se permite sa fie slobod la gura si sa se considere egal cu cei de stirpe nobila? E bine oare, ca fiul sa isi infrunte tatal sau sa dispretuiasca intelepciunea data de firele lui albe de par si de fruntea-i brazdata? E bine , oare ca tarfa de la malul fluviului sa poarte inele cu lapislazuli si sa se considere mai presus de femeia virtuoasa?”
Unii zic ca-i leul, altii ca-i leopardul. Dar asculta-ma pe mine copile, cand un om se uita in oglinda vede acolo pe cel mai periculos si mai nemilos ucigas din intreaga natura.
„Nimic nu mai e la fel fiindca realitatea nu poate exista decat o singura data si intr-un singur loc. Apoi ea moare iar tu ai pierdut-o si trebuie sa treci mai departe pentru a o regasi intr-un alt timp si uneori in alt loc.”
„Fusese invatat ca, dintre toate comorile oamenilor, cartile erau cele mai pretioase, locurile unde se concentreaza geniul cu care am fost binecuvantati de Dumnezeu.”
„Doi tineri frumosi si talentati, plini de energie si putere irosindu-le toate in cautarea unui lucru care nici nu exista, pe visuri imposibile sau in disperare si amaraciune.”










Prima achizitie a unui bibliofil pensionar iulie 2011







Sub impresia Campionatului Mondial de Fotbal 2010 din Africa de Sud, a ritmurilor muzicii din melodiile Shakirei am intrat in minunata lume a acestui documentat si mare narator care mi-a fermecat timpul liber eu primind totodata si o lectie : popoarele platesc bogatia lor ca si oamenii frumosi si alesi, de cele mai multe ori au enorm de suferit din cauza nemernicilor bine organizati si puternici. E pacat ca abia la 52 de ani ajung sa constat ca de fapt viata nu e asa cum o stiam si doream eu. Nu totdeauna binele infrange raul… Bucuresti 19 februarie 2011.


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu