luni, 9 ianuarie 2017

Philip Kerr




Un scriitor englez care prin trilogia BERLIN NOIR prezintă Germania înainte  în  timpul si dupa al doilea razboi mondial. Ceva in stilul lui Raymond Chandler dar infinit mai profund in analiza fondului social politic si uman al perioadei de referinta.
TOPORASI DE MARTIE
Primul barbat: Ai observat cum Toporasii de martie* au reusit sa ne dea complet la o parte din partid pe noi, veteranii ca tine si ca mine?
Al doilea barbat: Asa e , ai dreptate. Poate ca daca si Hitler ar fi asteptat un pic inainte sa urce in barca nazistilor ar fi ajuns si el mai repede Fuhrer.
• termen peiorativ care se referea in época la cei care din motive de interés pragmatic (bani, cariera, pozitie sociala), manifestau o adeziune exagerata la política de partid, indiferent de convingerile lor launtrice.
Oare nu ne e cunoscuta specia?
CRIMINALUL DIN UMBRA
Cineva a spus ca fericirea este aceea care este negativa, simpla abolire a dorintei si extinctie a suferintei.
Supravietuirea, mai ales in aceste vremuri dificile, trebuie sa conteze ca fiind un soi de realizare. Nu este ceva care se obtine cu usurinta. Viata in Germania nazista presupune sa lucrezi intruna la asta. Dar dupa ce ai realizat-o, ramai cu problema de a-i da un sens. Caci, pana la urma, la ce folosesc sanatatea si siguranta daca viata ta nu are nici un sens?
„Multe dintre cele care au legatura cu oamenii nostri de treaba ma dezgusta, si nu la raul din ei ma refer. Cat as vrea ca ei sa fie stapaniti de o nebunie care sa le poata atrage pierzania, precum acest criminal din umbra. Imi doresc cu adevarat ca nebunia lor sa se cheme adevar, loialitate sau justitie: numai ca ei poseda virtuti doar ca sa traiasca mult si intr-un jalnic huzur.”
Nietzsche
RECVIEM GERMAN
Nu ceea ce au construit, ci ceea ce au daramat,
Nu casele, ci locul gol ramas intre case,
Nu strazile care exista, ci strazile care nu mai exista,
Si nu amintirile-ti sunt cele care te bantuie.
Nu ceea ce ai scris.
Ci ceea ce ai uitat, ceea ce trebuia sa uiti,
Ceea ce trebuie sa uiti intruna toata viata ta.
LOVITURA
Banii sunt cauza si efectul pentru aproape orice pe lumea asta, fie ca e vorba sa-i tunzi cuiva parul, sa-i scoti un dinte sau sa il impusti in cap.
Politicieni, idealisti... cei care se schimba de pe o zi pe alta. Ei sunt cei care vor distruge lumea asta. Nu oameni ca mine ci acei care fac promisiuni desarte fara nici un crez si fara nici o cauza. Banii sunt singurul ideal care nu insala niciodata, iar interesul personal este singura filozofie pe lumea asta care n-o sa incerce sa iti traga presul de sub picioare. E singurul sistem logic pe care poti sa contezi intotdeauna.
PACEA LUI HITLER
Sa fii empiric inseamna sa te ghidezi dupa experienta, nu dupa sofisti, sarlatani, preoti sau demagogi...
Sunt trei feluri de intrebari in viata...Sunt de genul „de ce arde focul”...apoi sunt intrebarile de genul „cate tigari au mai ramas in pachet”...Majoritatea intrebarilor pe care ti le pui in viata intra in una din aceste categorii. Empirice sau formale. Cum ramane cu intrebarile care nu intra aici? Acelea sunt intrebarile filozofice. De exemplu „ce este moralitatea?”. Filozofia incepe atunci cand nu stii unde sa cauti un raspuns. Te intrebi „ce fel de intrebare e asta si ce fel de raspuns caut?”.Si „pot eu oare sa includ aceasta intrebare intr-una din cele doua categorii de mai sus?” Asta face un filozof. Moralitatea de a ucide pe cineva in razboi, de exemplu.
Destinul omenirii nu trebuie sa fie niciodata hotarat de traiectoria glontului unui asasin.
Daca vreodata „cainele negru” se intoarce ca sa te muste de calcaie, iti dau trei sfaturi. Unu:scoate-ti camasa si aseaza-te undeva in bataia soarelui, lucru pe care l-am descoperit a fi extrem de revitalizant si inaltator. Al doilea este sa te apuci de pictura. Este un joc ce te va ajuta sa iesi din tine si sa te refugiezi in alta parte, atunci cand tu devii un loc in care nu iti place sa fii. Iar cel de-al treilea sfat al meu este sa te duci la o petrecere si sa bei ceva mai multa sampanie, care se dovedeste cel putin la fel de eficienta ca soarele in actiunea deridicare a moralului. In fond vinul este cel mai pretios dar pe care ni l-a facut vreodata soarele. Churchill omul care intruchipa adevarul si putea demonstra curajul adevarului.
Cand strig eu „Lupul” oamenii au prostul obicei sa-mi spuna „ce dinti ascutiti ai !”
...nici un om onest nu ar vrea, la sfarsitul vietii, sa-si retraiasca propria viata...






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu