Limba romana - neologisme
Sursa
internet
Neologism...
Secretarele
nu-şi mai spun decât manager assistant. Cizmarii
sunt designeri. Mă aşteptam să fie vorba de crize de aclimatizare şi de micile noastre snobisme de
cetăţeni ai unei ţări mici, dar vioaie. Nici
gând.
S-a
ajuns la un nou limbaj de lemn,
neologistic, întrebuinţat pe la posturi de radio şi de televiziune, iar cuvinte româneşti cât se poate de utile sunt
înlocuite prosteşte de persoane care
stau prost şi cu vocabularul limbii române, şi cu gramatica ei.
Tot
soiul de absolvenţi şi absolvente de
Spiru Haret, cărora li se adaugă politicieni inepţi şi comentatori care par să-şi fi luat doctoratul la un
sprit, înainte de a lua notă de trecere
la română în liceu se dau în bărcile neologismelor, cu dezinvoltura
prostului fudul.
Potrivit
lor, nu mai avem prilejuri, avem doar oportunităţi.
Nu
mai suntem hotărâţi să facem ceva, ci
determinaţi.
Nu
mai realizăm, ci implementăm.
Nu
ne mai ducem într-un loc, ci într-o
locaţie.
Nu
mai luăm în considerare, fiindcă
anvizajăm.
Nu
mai consimţim, ci achiesăm.
Serviciul
de întreţinere a devenit mentenanţă.
Ceva
care ţi se pare obligatoriu e un must
!!!
Nu
mai avem speranţe, deoarece am trecut la
expectaţiuni.
Nu
ne mai concentrăm, pentru că ne focusăm.
Şi
nu mai aşteptăm un răspuns, ci un
feed back.
Nu
mai avem frizeri si croitorese, avem
hair stilisti si creatoare de fashion.
Cu alte cuvinte, deţinem o oportunitate pe care
suntem determinaţi să o implementăm
într-o locaţie pe care am anvizajat-o, achiesând la o mentenanţă care e un must
şi asupra căreia ne focusăm in
expectaţiunea unui feed-back pozitiv.
Motto:"Ca sa intelegi ca esti
prost, trebuie totusi sa-ti mearga
mintea" (Georges Brassens)
Altă
stupoare vizuală: văd tot mai des, mai ales în emisiuni de divertisment
nocturn, o mulţime de fete cu buze exorbitante, baroce, turgescente, prelucrate
cosmetic în aşa fel încât să pară doi crenvurşti aplicaţi samavolnic pe vechea
gură a purtătoarei.
Adesea,
îmi dau seama că duduile cu pricina sunt, la bază, frumuşele. Botox-ul a dat
însă totul peste cap.
Chipul
se reorganizează în jurul unui exces, în jurul unei excrescenţe invadatoare.
Aspectul
tumoral al noilor buze e gândit, probabil, să ducă sex-appeal-ul până la urlet.
În
realitate, eu unul rămân perplex şi inapt de orice divagaţie erotică: contemplu
siderat o vietate din lumea ciudăţeniilor de la moşii de pe vremuri. (Îmi aduc
şi acum aminte de Drăgaica de la Buzău, unde vizitatorii erau invitaţi să intre
într-un mic circ improvizat, în care urmau să vadă „Feemeia, feeeemeia, Efeeea,
Pompeeea, care se culcă c-un jaguaaar!“.)
Nu
reuşesc să desluşesc „ideologia“ ascunsă în spatele acestei decizii anatomice.
E
vorba oare de un accent pus pe o inavuabilă „funcţionalitate“?
E
un fel de a atrage atenţia privitorului că persoana pe care o vede constă,
strict, în buze, sâni şi popou?
Problema
este că, în mod evident, buzele supradimensionate sunt invalidante: posesoarele
lor au dificultăţi să vorbească articulat, să zâmbească, să mănânce!
Par
corcite cu o altă fiinţă, care le parazitează, agresiv, chipul.
Oricum,
e limpede că folcloricul canon al „guriţei“ (cu ale sale „buze dulci“) e depăşit.
Se
preferă „guroiul“, ventuza cosmică, ochiul vulcanic al unui balaur.
Nu
poţi să nu te întrebi, candid, cum se sărută o asemenea „instalaţie“?
De
unde să începi?
Nu
rişti să te îneci, să te prăvăleşti în abisul interlabial?
Sau
să te sufoci, cu nasul prins în faldurile unui angrenaj imprevizibil?
Fapt
e că doamnele despre care vorbesc par fericite.
Reuşesc
să râdă mai tot timpul, expandând lateral, cu oarecare îndemânare, depozitul de
carne dintre maxilare, afişează o feciorelnică mândrie în legătură cu adaosul
creator pe care l-au impus portretului dat de Dumnezeu şi au mare succes în
emisiunile de gang ale câtorva moderatori fără prejudecăţi, sau în dormitorul
lui Leo din Strehaia.
În
ce mă priveşte, bombăn senil, mă simt defazat şi recapitulez, visător, buzele
mult mai elocvente pentru gustul meu ale câtorva vedete de pe vremuri…
Până
şi bunicile mi se par mai sexy.”
Stupori alimentare (sursa internet)
Pană la pubertate, eram
aproape anorexic. Am fotografii de pană
la 12 ani care par a fi făcute cu un aparat Roentgen: mi se vă coastele ca la o
radiografie.
După
14 ani, martirizat de obscure jocuri hormonale, am început să mă îngraş. În
adolescenţă, am slăbit din nou. Apoi m-am reîngrăşat. Oricum, foarte devreme,
am devenit un melancolic căutător de diete. Medicii mă dojenesc, legand toate
neajunsurile mele organice de o dietă scăpată de sub control, iar amicii ştiu
că, dacă vor să-mi facă un compliment, trebuie să-mi spună des: "Ai mai
slăbit!" În sfarşit, cei care mă detestă nu ezită să-mi ia peste picior
conturul, aşa încat să rezulte că mă îndop zi şi noapte, că fac orice pentru o
sarma, că sunt urat, greţos, porc păros, înecat în valuri de grăsime etc.
Fiecare, după anvergura urii şi imaginaţiei proprii.
Să ne înţelegem: nu sunt uşă
de biserică. Sunt pofticios şi, eventual, lacom. Nu reuşesc să mă feresc,
întotdeauna, de oarecari excese. Dar mă străduiesc.
Randurile de faţă nu vor să
fie însă o confesiune lăcrămoasă despre eforturile şi eşecurile mele alimentare.
Ci consemnarea unei crescande perplexităţi. Urmăresc de mult, cu atenţie,
"bibliografia" nutriţioniştilor profesionişti şi, pe urmele
cetăţeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb şi eu,
timid, dar tenace: "Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?"
Ani
de-a randul, mi s-a spus să prefer carne de vită. E plină de proteine, dar fără
multe grăsimi, are necesarul de vitamina B, e, deci, energizantă şi ajută în
cura de slăbire. "Duşmanul" prin excelenţă e porcul. Apoi, cohorte
întregi de cercetători mi-au atras atenţia că s-a stabilit, pe baze
experimentale, cat de periculoasă e carnea roşie.
Predispune
la boli cardio-vasculare, la deces prematur, în variantele cancer de colon şi
infarct. În plus, conţine prea mult fier şi neaşteptat de multe "grăsimi
saturate" ("rele").
Savanţii
"obiectivi" admit, pe de altă parte, că "acidul linoleic
conjugat" prezent în compoziţia cărnii de vită stăvileşte dezvoltarea
tumorilor canceroase. Una peste alta, e recomandabil, totuşi, să trecem pe
carne albă: pui şi peşte.
Puiul
are grăsimi "bune", protejează cordul, e dietetic. E drept, are mai
puţine proteine decat carnea roşie. Dintr-odată însă, s-a descoperit că nici
puii nu mai sunt ce-au fost. Crescuti artificial, adică indopaţi cu tot soiul
de chimicale, ei conţin nişte "hormoni de creştere" care explică
inflaţia de obezitate a ultimelor generaţii. Hormonii cu pricina provoacă
pubertate precoce, cancer la sîn, cancer de prostată, creştere a colesterolului
rău, boli de inimă. Ca să nu mai spunem că tot păsăretul e, potenţial, plin de
"salmonella" şi de "campylobacter".
Mai
bine peşte! E uşor digerabil, are iod, fosfor şi potasiu (ceea ce te face
frumos şi deştept); să adăugăm avantajul paradoxal, că o bucată de peşte e cu
atît mai bună,cu cît e mai grasă, căci grăsimea de peşte e miraculos
anti-oxidantă, "anti-aging" etc. Da, dar are şi dioxină, iar de cînd
s-a stricat mediul planetar (mai ales cel acvatic), asistăm la creşterea
procentului de mercur şi metilmercur din compoziţia chimică a bietului animal.
Asta
îl face toxic, cu efecte triste asupra evoluţiei sarcinii şi asupra sistemului
nervos în general. În aceste condiţii, salvarea e duşmanul de altădată :
porcul! Are proteine întăritoare, B-uri şi virtuţi auxiliare necesare slăbitului:
provoacă rapid o salutară saţietate. Evident, e preferabil să alegi părţile
slabe şi, dacă se poate, să nu le pui pe grătar sau la tigaie, ci, mai curînd,
la fiert, sau la cuptor. (Ceea ce e valabil, de altfel, şi pentru vită, pui şi
peşte: nu prăjit, nu afumat, nu uscat).
Aflăm
însă că o anumită patologie animală le face pe toate suspecte. Vaca
înnebuneşte, găinile fac gripă, iar porcii se îmbolnăvesc de "pestă
porcină".
Poate
că cel mai bine e să renunţi la carne. Deşi regimul vegetarian a fost dovedit
ca incomplet din punct de vedere nutritiv şi născător de pernicioase
"compensări" onirice (vise abundente cu fleici, carnăciori şi
cotlete.).
Ce
ne mai rămane? Băutura ! Dar şi aici lucrurile se complică. Eu, vechi diabetic,
grăsun şi cardiac, am voie bere? În nici un caz! - strigă într-un glas medicii.
Dar tot unii medici au descoperit de curînd, fireşte "pe baze
experimentale", că berea conţine colesterol bun şi viguroşi anti-oxidanţi
(nu mai vorbim de o bogată colecţie de minerale utile). Prin urmare berea e
recomandată (sigur, cu moderaţiune) diabeticilor şi cardiacilor. Şi cand te
gandeşti caţi ani de abstinenţă - cu argumente ştiinţifice - m-au ţinut departe
de halbă. Dar vinul ? Cardiacii să nu prea bea roşu! - a sunat cuvîntul de
ordine pană mai ieri. Francezii dovedesc, statistic, contrariul! Albul are, e
drept, mai puţine calorii, dar efectele ambelor lichide sunt, de fapt,
echivalente. Pe deasupra, albul produce insomnie.
Cum
e cu tăriile?
Cardiacilor
li se recomandă să bea: sunt vaso-dilatatoare.
Diabeticilor
nu prea: deşi scad glicemia (păi, atunci le-aş bea ca medicament!), au efecte
negative în plan neurologic.
Singura
unanimitate savantă e că vitală e moderaţia şi că, de fapt, marele vinovat
pentru toate e stresul. Concluzia: trebuie să mancăm puţin, fiert şi vesel! Nu
prea contează ce.
Zilele
trecute, am citit într-un ziar că micul dejun cu ouă şi carnaţi e o bună metodă
de slăbire. Şi că un american a slăbit şapte kile într-o săptămînă mîncînd doar
cîrnaţi cu bere.
Ştiinţa pare să evolueze spre
un viitor tonic, generos, nediscriminatoriu.
Anything goes! În ce mă
priveşte, sunt gata să devin, pe acest fundal, "dietetically
correct"!
Privesc
tandru spre omul viitorului : va fi erbivor, va evita orice formă de ebrietate
şi ... va gîndi pozitiv
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu