marți, 27 decembrie 2016

Antoine B. Daniel



"Viata avea si ceva bun cand dura destul: iti puteai vedea dusmanii suferind de tot raul pe care l-ai dorit pentru ei."




joi, 22 decembrie 2016

Caprioru Anastasia


Trandafirii mei
Amintirile mele legate de casa demolata de la Tulcea sunt intotdeauna insotite de mirosul si frumusetea acestor flori care nu lipsesc din ambientalul  romanesc. Bunica mea era renumita in mahala cum ne placea noua sa spunem cu toate ca nu eram chiar la margine de oras. Cu borcane de 800 de grame, din toamna pana primavara se praseau cele mai minunate soiuri. Cel mai drag mie era unul cu flori care cand erau deschise complet aveau petale de la alburiu in centru, galben, portocaliu si chiar rosu spre exterior. Mirosul era minunat. Capacitatea de a da flori permanent din mai pana la bruma era de apreciat. Tanti Anca o vecina venea din cand in cand sa ia la piata trandafirii culesi cu grija pentru ca in curte sa nu se simta ca unele flori se transformau in bani. Oricum bunica o ajuta tot timpul cu mare parte din castig deoarece era o femeie cu probleme. Mi-au ramas in suflet aceste flori, ca multe altele datorita bunicii, mai ales. Poezia mea, colectia de fotografii ale sotiei si fratelui meu, cateva tablouri ale mele sunt dovezi ca de fapt in tot si toate din jur nu lucrurile efemere conteaza ci trairea clipei de catre tine... de aceea e o mare problema a omenirii aceasta eterna zbuciumare a omului intre spirit si materie. Totul e rezumat la acest raport. Bucuria mea este ca de mic am avut oameni, multi disparuti care mi-au indus aceasta mare fericire de a trai intens clipa, focalizand ce e curat, frumos, uman si inaltator.

Lectie de la trandafiri

Trandafirii infloresc printre spini.

Daca spinii n-ar exista, am rupe usor trandafirii,
I-am lua numai pentru noi,
Si numai la noi in casa s-ar vesteji.
Daca vrem neaparat sa ii rupem,
De cele mai multe ori mana ne este insangerata,
Ne doare, ne putem infecta, chiar muri...
De aceea acest simbol al perfectiunii, gingasele lui flori,
Cu mireasma lor inconfundabila,
Este plantat in locuri publice, ca sa fie balsam pentru toti
Cei care-i sunt in preajma,
Acestia le inspira aroma, le privesc petalele minunate dar,
Sunt tinuti la distantade spini.
………………………………………

De ce acum institutiile publice,
Orase, sate si toata tara asta minunata,
Sunt plántate cu neghina, palamida, pir si stir!
De ce viata noastra e asa plina de fiere si de venin…
De ce tara asta nu e iar UN TRANDAFIR....













22 decembrie: Sfanta Mare Mucenica Anastasia

Anastasia a fost numele bunicii mele din partea mamei. Reprezint cadoul primit de ea in ziua cand implinea 50 de ani. A avut 3 copii din care doi au murit foarte mici si de aceea mama a primit numele Steliana, de la ocrotitorul copiilor. Si mama i-a oferit la o varsta rotunda un dar care isi aminteste cu drag de dansa.





.

marți, 20 decembrie 2016

Dr. Viorel Trifu si dr. Marcela Poenaru

Un articol care ma priveste:
Doamna doctor Marcela Poenaru mi-a depistat melanomul malign.
Domnul doctor Viorel Trifu m-a operat. Aceasta in ianuarie 2010!
Ce urari de Sfintele Sarbatori de Craciun sau de Sfintele Pasti pot EU, care iata sunt inca PREZENT pe propriul MEU blog, cand citesc articolul acesta, sa le TRANSMIT acestor specialisti de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila din Bucuresti!?
 Boala care nu doare, dar te ucide în mai puţin de un an. 
„E dramatic să vezi oameni care până ieri erau sănătoşi, iar peste câteva luni nu mai sunt” de Simona Tudorache Publicat 24 iulie 2016 Gandul 
(sursa internet)
Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer, îşi are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Sub acţiunea razelor ultraviolete, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) îşi pierd viaţa în primul an. Conform Skin Cancer Foundation, în 2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer. În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. De altfel, ţara noastră înregistrează o creştere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanomă. “În ultimele decenii, frecvenţa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulţi tineri. Dacă până acum câţiva ani nici nu ne uitam la aluniţele tinerilor, acum studiem cu atenţie chiar şi aluniţele copiilor de 10-11 ani. Incidenţa melanomului este în creştere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecţie solară, a schimbărilor climatice (subţierea stratului de ozon) şi obiceiului bronzării artificiale, la solar. Din fericire, melanomul poate fi vindecat, dacă este depistat şi tratat în stadiile incipiente, când este localizat doar în stratul superficial al pielii. În stadiile mai avansate, melanomul se poate răspândi sau metastaza pe cale hematogenă (prin sânge) sau limfatică (prin limfă)”, spune pentru Gândul medicul dermatolog Lucian Russu, fondator al Asociaţiei Melanoma MayDay.
Gândul: Câţi români suferă astăzi de această boală? De ce credeţi că numărul cazurilor a crescut în ultimii ani? 
Dr. Lucian Russu: Numărul exact al cazurilor nu se cunoaşte, întrucât nu avem un registru naţional pentru cancerul de piele. Ultimele date furnizate de Globocan 2012 indică o incidenţă a melanomului de 4,5 cazuri la 100.000 de locuitori. În recenta campanie realizată de Unitatea Mobilă de Dermatoscopie în Parcul Tineretului am identificat, în doar şapte zile, 22 de suspiciuni de melanom, 48 de cazuri de alte cancere de piele şi 300 de displazii, adică aluniţe cu risc de transformare în leziuni maligne. Fără un program de screening, numărul cazurilor continuă să crească fulminant. Acest lucru ne face să credem că există, în jurul nostru, mai multe cazuri de cancer de piele decât ne-am putea imagina! Înmulţirea cazurilor de cancer de piele are legătură cu stilul de viaţă, cu expunerea prelungită la soare fără o protecţie solară corespunzătoare, dar şi cu creşterea acurateţei metodelor de diagnosticare, care ne ajută să depistăm mai multe cazuri de cancer de piele ca niciodată.
Care a fost cel mai grav caz pe care l-aţi întâlnit?
Toate cazurile de melanom sunt grave şi dramatice, întrucât depistate tardiv, rata de supravieţuire este foarte mică. Melanomul este un cancer care nu doare, nu provoacă stări de rău decât atunci când este avansat, de aceea şansele la viaţă sunt mici. Este dramatic să vezi oameni care până ieri erau sănătoşi, pe picioarele lor, iar peste câteva luni nu mai sunt. Este vorba, în general, de oameni tineri, între 35 şi 55 de ani, oameni activi, cu familii.
Care sunt semnele prevestitoare?
Primele semne care prevestesc melanomul sunt acele modificări ale aluniţelor- care ţin de culoare, formă, mărime -  sau apariţia unor leziuni noi. Multe dintre cazurile de melanom se dezvoltă pe nevi nou apăruţi. Aşa că dacă observaţi aluniţe noi sau modificări ale celor preexistente, mergeţi de urgenţă la medicul dermatolog pentru a face o dermatoscopie. De asemenea, dacă aveţi o aluniţă ruptă, sângerândă, consultaţi de urgenţă medicul dermatolog.
Care sunt aluniţele care pot pune probleme? Dacă îşi schimbă culoarea, se duc mai mult către negru, sunt suspecte?
Regula ABCDE ese cel mai bun ghid în auto-examinare
A = asimetrie
B = bordură
C = coloristică eterogenă
D = dimensiuni > 6mm
E = evoluţie
Există persoane care au un risc crescut de a dezvolta această boală?
Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcţie de factorii genetici, de mediu şi de stilul de viaţă:
1. Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii şi părul deschise la culoare;
2. Factori genetici: prezenţa a numeroase aluniţe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;
3.. Arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;
4. Obiceiul bronzării artificiale, la solar.
Stresul şi stilul de viaţă modern pot juca un rol în izbucnirea acestei boli?
Imunitatea joacă un rol important, pentru că majoritatea cancerelor „lovesc” pe un fond imun slăbit. În ceea ce priveşte stilul de viaţă, sigur, moda bronzării artificiale la solar şi expunerea excesivă la soare, fără o protecţie solară, sunt principalii factori determinaţi ai cancerului de piele.
Cum poate fi depistat?
Cea mai bună metodă de tratament a melanomului este screeningul. Din fericire, dacă este surprins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporţie de 100%, un rol important în prevenţie avându-l dermatoscopia – o investigaţie non-invazivă, nedureroasă, care durează nu mai mult de câteva secunde. Dermatoscopia este singura metodă prin care pot fi depistate la timp modificările îngrijorătoare ale aluniţelor şi poate înclina balanţa diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigaţia permite examinarea aluniţelor cu o mărire a imaginii acestora de 70 de ori - până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziţia pigmentului şi a vaselor de sange şi permiţând astfel diagnosticarea precoce a melanomului şi a leziunilor precanceroase cutanate.
Cum evoluează ? Cei care sunt diagnosticaţi cu melanom ce şanse de vindecare au?
Boala are o evoluţie fulminantă. Există şanse de supravieţuire de 100%, doar dacă este depistată în stadiu incipient. După consult şi dermatoscopie, specialistul va decide care este cea mai corectă modalitate de tratament pentru fiecare pacient: cura chirurgicală a formaţiunii, însoţită de examenul histopatologic (biopsia) sau conservarea şi supravegherea acesteia. Descoperit din timp, melanomul se vindecă şi nu lasă sechele.
Dacă reuşeşte să învingă această boală, pacientul trebuie să ţină cont de anumite restricţii?
Pacienţii în cazul cărora se reuşeşte controlul bolii pot duce o viaţă normală. Desigur, monitorizările continue ale stării de sănătate sunt de la sine înţelese, la fel şi precauţia în ceea ce priveşte expunerea la soare.
Care ar fi regulile pe care trebuie să le respectăm dacă nu vrem să fim diagnosticaţi cu această afecţiune?
Regulile pe care ar trebui să le respectăm în sensul prevenţiei sunt mai puţin de zece: expunere la soare cu protecţie solară, aplicată fără parcimonie, în intervalele în care ultravioletele sunt mai puţin nocive: până în ora 10:00 şi după 16:00, purtarea acesorilor care ne protejează de soare (pălării, ochelari), evitarea solarului, auto-examinarea periodică a aluniţelor, controalele dermatologice anuale, însoţite de dermatoscopii, în cazul leziunilor suspecte.
Ne ajută cremele de protecţie solară?
Fără îndoială. În sezonul cald, atunci cand soarele “arde” cu putere, este recomandată utilizarea cremelor de protecţie, cu factor de cel puţin 30, şi reaplicarea acestora o dată la două ore.

sâmbătă, 10 decembrie 2016

Paganini


O carte despre un geniu care prin chip si ura epigonilor a ajuns sa fie considerat diavolesc. O carte despre falsitatea unor valuri de nou, de libertate, egalitate, fraternitate care s-au incheiat cu jaf si moarte pentru italieni si nu numai. Noi mai aveam jumatate de veac pana sa intram in colimatorul marilor puteri devastatoare....O carte despre un tata jecmanitor si bestial dar care a cerut enorm si a realizat un geniu, un virtuoz  nemaintalnit vreodata si un fiu, un fenomen care totusi a gasit oameni care sa il pretuiasca si sa il duca pe culmi nemaiintalnite cu toate tarele unei societati dominata de rau, aflata in acel creuzet fantastic ce a purtat alchimismul unui singur om: Napoleon...





marți, 6 decembrie 2016

Stefan cel Mare


Am fost la Putna, am avut ocazia sa fiu calauzit prin incinta de un tanar monah abia venit de la Muntele Athos, eram fermecat de aerul, spatiul construit bine gospodarit avand ca fundal constructiile marete ale naturii...
La iesire am cumparat o carte care incepe cu o constatare a autorului prelat. E un obicei sa spui cand esti intrebat ce faci: Plec la Bucuresti si joi sunt inapoi. Ei bine autorul face o completare, cu ajutorul lui Dumnezeu ma intorc joi. Mai ales azi in turbarea asta fara Dumnezeu aceasta flendureala de colo colo are si mai mult aportul destinului, a cum vreti sa ii spuneti daca te intorci sau nu. In vastul spatiu dedicat cartii biericesti si suvenirurilor era un om modest, care dadea o mana de ajutor celui care vindea acolo. Auzind vorba care o ascultam la radio la mari sarbatori, plina de esenta si farmecul celui cu har in cele sfinte am recunoscut pe staretul manastirii. Am discutat o vreme, mi-a patruns in suflet cu lucruri deosebite despre ce a fost, este si va fi poate locul de dansul pastorit cu modestie si mult suflet... O minunata amintire de acolo unde adevaratii romani, crema intelectualitatii de alta data au omagiat cu suflete curate si drag de tara osteanul, strategul, omul Stefan zis cel Mare. Cred ca maine ar trebui sa roseasca pramatiile care fac din orice moment inaltator candva prilej de harta si imbogatire. Cei ajunsi acolo sa se roage ca Domnul, Cel de Sus si Domnitorul sa ne aprere de raul din noi, din nemernicii care au facut tara o gramada de fiare vechi si constructii prabusite de viituri si inundatii. Asa sa ne ajute Dumnezeu, dupa sufletul si lucrarea fiecaruia!


Gengis Han

Chinezii au un mod minunat de a prezenta ceva si mai ales cand era vorba de cel mai mare conducator de armii al umanitatii care la vremea lui a creat un imperiu imens marcand istoria si geodemografia pentru totdeauna au notat in program "vizita la mormantul hanului". Acesta nu exista... Dar exista un maret si unic complex muzeal cum cel putin eu nu am mai vazut niciodata.... Acesta era de fapt punctul din minunatul program.